Wanneer heb je een incassoadvocaat nodig?

person standing near the stairs

Heb je klanten die niet betalen? Een incasso advocaat kan je helpen bij juridisch advies en het nemen van de juridische stappen om openstaande schulden te innen. Het is heel frustrerend wanneer je veel werk hebt verricht voor een klant, die uiteindelijk niet betaalt. Gelukkig zijn er altijd juridische mogelijkheden om het geld terug te vorderen dat de klant aan je verschuldigd is. In dit artikel lees je meer over de incasso advocaat en wat je moet weten wanneer je deze gaat inhuren.

Wat is een incasso advocaat?

Dit soort advocaat geeft juridisch advies en ontwikkelt strategieën om schulden te innen van niet-betalende klanten. Tijdens dit proces vult hij papierwerk in en dient deze in en zal hij je meestal vertegenwoordigen in de rechtbank.

In de volgende situaties heb je een incasso advocaat nodig:

1. De zaak komt voor de rechter

Als je al een tijd achter de schuld van je klant aanzit, is het tijd om de zaak voor de rechter te brengen. Het hebben van een advocaat is niet verplicht, maar zal je zeker een hoop voordelen leveren in de rechtbank.

2. Het versturen van aanmaningen

Vaak helpt het om aanmaningsbrieven te sturen wanneer je een klant liever niet aanklaagt, maar wel de klant wil dwingen om zijn schuld af te lossen. Niet-betalende klanten zullen soms meer geneigd zijn om te betalen bij het idee van juridische stappen. De advocaat helpt bij het opstellen van effectieve en juridisch correcte aanmaningsbrieven.

3. De klant is je groot een bedrag verschuldigd

Wanneer de klant je zoveel geld verschuldigd is dat de kosten van juridische vertegenwoordiging het waard zijn, kan het inhuren van een advocaat een goed idee zijn.

4. Grote bedrijven

Omdat grote bedrijven vaak meer financiële middelen hebben om voor zichzelf op te komen, is het handig om een advocaat in te huren bij dergelijke zaken. De advocaat zal behulpzaam zijn omdat deze ervaring heeft met schulden innen bij grote bedrijven.

Wat moet je van te voren weten?

Let op de volgende punten wanneer je een advocaat gaat inhuren:

1. De kosten

Vraag naar de tarieven bij het zoeken naar een advocaat. Als je het goed doet, zal ongeveer een derde van de ingevorderde schuld besteed worden aan het juridisch proces.

2. Vaardigheden

Voordat je met een advocaat in zee gaat, vraag hem waar ze in uitblinken en waar ze geen ervaring in hebben. Sommige advocaten hebben veel ervaring met het winnen van zaken tegen grote bedrijven, terwijl anderen meer ervaring hebben met kleinere bedrijven. Ook het type schuld dien je te bespreken met je potentiële advocaat, om te bepalen of deze advocaat past bij je zaak.

3. Communicatiestijl

Vraag de advocaat hoe hij je tijdens het proces op de hoogte zal houden zodat je een idee hebt van het communicatieproces.

4. Referenties

Een betrouwbare advocaat heeft meestal een lijst met referenties van vroegere klanten beschikbaar. Daarbij zou het makkelijk moeten zijn om met deze referenties in contact te komen.

5. Vertegenwoordiging in rechtbank

Sommige advocaten werken liever enkel als adviseur en zullen je niet vertegenwoordigen in de rechtbank. Dat kan in je nadeel werken op het moment dat je de rechtbank moet betreden. Vraag daarom altijd eerst aan een advocaat of hij je zal vertegenwoordigen in de rechtbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.