Dit zijn de juridische aspecten van een website!

Bibliotheek, Boeken, Onderwijs, Literatuur, School

Tegenwoordig is online niet meer weg te denken. Bijna elke consument is online te vinden en daarom is het zaak dat jij als ondernemer ook goed online zichtbaar bent. Dit kun je doen aan de hand van een website, sociale media pagina’s of online adverteren. Daarnaast zijn er natuurlijk nog ontelbaar veel andere mogelijke manieren om online beter zichtbaar te worden. In onderstaand artikel zal ik je de juridische aspecten geven die komen kijken bij het hebben van je eigen website. Het begint namelijk al bij het afsluiten van een domeinnaam en webhosting.

Heel veel regeltjes

Juridisch gezien zijn er veel regeltjes waar je je aan moet houden en zijn dit er meer dan je in eerste instantie zult denken. Je zult namelijk te maken krijgen met het intellectuele eigendom op de muziek, afbeeldingen en wellicht de tekst en het logo als dit door een andere partij is gemaakt. Daarnaast is het ook belangrijk om in acht te nemen wat het doel is van je website, want wanneer je een webshop hebt, komen er weer een hele hoop andere regels bij.

Zelf bouwen of laten bouwen?

Je kunt zelf aan de slag met het bouwen van je website, wanneer je hiertoe instaat bent is het een ideale keuze. Wanneer je besluit om dit uit handen te geven, maak dan duidelijke afspraken! Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de auteursrechten naar jou worden overgedragen, want anders kan je de website vervolgens zelf niet aanpassen. Dit geldt ook voor het afsluiten van de domeinnaam en webhosting. Dit moet onder jouw naam worden aangevraagd en geregistreerd!

Eeuwigdurende licentie

Het is belangrijk dat je bij het maken van alle afspraken schriftelijk vastlegt dat het gaan om een eeuwigdurende licentie bij het betalen van alle facturen. Hiermee voorkom je dat er straks problemen ontstaan op het gebied van auteursrecht en overige zaken.

Verdere juridische tips!

Gebruik algemene voorwaarden

Wanneer je goederen of diensten via je website aanbiedt is het aan te raden om algemene voorwaarden via de website te publiceren. Hierdoor kan je voorkomen dat je voor zaken moet opdraaien waar je in eerste instantie nooit over hebt nagedacht.

Gebruik geen content van andere websites

Wanneer je klakkeloos content overneemt van andere websites, zitten hier risico’s aan verbonden. Er zit ook namelijk hierop auteursrechten, waardoor dit in beginsel niet is toegestaan. Zorg er daarom altijd voor dat je je eigen originele teksten schrijft en afbeeldingen maakt. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om je eigen afbeeldingen te maken, kun je gebruik maken van databanken met afbeeldingen die vrij zijn van auteursrecht.