Hoe ziet het kopen van een huis er juridisch uit?

Het kopen van een huis is iets ingewikkelder dan het kopen van een pak melk. Er komen allerlei juridische termen aan te pas, waarvan je zelf waarschijnlijk niet precies weet wat ze allemaal betekenen. Hoe ziet het kopen van een huis er juridisch uit?

Kopen

Als je samen met je Apeldoornse makelaar je droomhuis gevonden hebt, besluit je om een bod uit te brengen. Als de verkopende partij dat bod accepteert, moet er een koopovereenkomst opgesteld worden. Vaak is het de notaris die dit doet. In deze koopovereenkomst wordt vermeld voor hoeveel geld het huis is verkocht, wat eventueel de ontbindende voorwaarden zijn en wanneer de sleuteloverdracht plaats vindt. Zo zijn deze zaken voor zowel de koper als de verkoper duidelijk en beide partijen dienen zich hieraan te houden. Als een van de twee partijen hier zich niet aan kan of wil houden, kan deze daarvoor aansprakelijk gesteld worden.

Aktes

Naast de koopovereenkomst zijn er nog meer zaken die de notaris voor je regelt. Zo wordt er bijvoorbeeld een overdrachtsakte en een hypotheekakte opgesteld, waarin vermeld wordt hoe de overdracht plaats zal vinden en hoe het huis gefinancierd wordt. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er een dubbele hypotheek wordt afgesloten.

Samenlevingscontract

Meestal koop je een huis samen met je partner. Het is dan verplicht om een samenlevingscontract op te laten stellen. In dat contract leg je vast naar wie het huis gaat, als een van de twee komt te overlijden. Ook kunnen zaken als de kostenverdeling vastgelegd worden of de zorg voor de kinderen. Dit contract dient door een notaris te worden opgesteld en hier betaal je dus ook voor. Als je al getrouwd bent of je hebt een geregistreerd partnerschap, zijn dit soort zaken als het goed is al vastgelegd. Dan is het opstellen van een extra samenlevingscontract niet meer nodig. Voordat je een huis gaat kopen is het dus wel verstandig om met dit soort dingen rekening te houden en moet je ervoor zorgen dat je hiermee rekening houdt in de begroting, omdat dit ook kosten met zich mee brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.