De voordelen van een pro deo advocaat op een rijtje

Posted on Posted inUncategorized

Iedereen die in een rechtszaak verwikkeld raakt of juridische problemen heeft, laat zich best door een advocaat bijstaan. Hier zijn natuurlijk hoge kosten aan verbonden. Wat moet je nu doen als je niet over de financiële middelen beschikt om deze rekening niet kan betalen? Dan moet je op zoek naar een pro deo advocaat

Wie komt in aanmerking voor pro deo hulp?

Als je niet over voldoende financiële middelen beschikt om een advocaat te betalen, dan kan de staat je rechtshulp toekennen in de vorm van een pro deo advocaat. Je komt enkel in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp als je inkomen en vermogen onder een vooraf bepaalde grens liggen. In dit geval betaalt de overheid het grootste deel van de kosten. Je zal echter vrijwel altijd zelf een kleine bijdrage moeten leveren. De hoogte van deze bijdrage wordt bepaald op basis van je inkomen en je vermogen. Hoe meer je verdient, hoe hoger de eigen bijdrage.

De eigen bijdrage

Om de hoogte van die eigen bijdrage te bepalen, wordt er steeds naar je financiële situatie van twee jaar geleden bekeken. Dit jaar wordt ook wel het peiljaar genoemd. Heb je bijvoorbeeld een pro deo advocaat nodig in 2021, wordt je eigen bijdrage berekend op basis van je inkomen in 2019. Is je inkomen gedaald ten opzichte van het peiljaar, dan kan je advocaat de overheid vragen om zich op het vorige of het huidige jaar te baseren.

Is gefinancierde rechtshulp wel efficiënt?

Er wordt vaak verkeerdelijk gedacht dat pro deo advocaten niet efficiënt werken. Het zijn echter normale advocaten die hun diensten zo goed als gratis aanbieden. Je kan deze advocaten dan ook voor elke rechtszaak of elk type juridische bijstand inschakelen, waarbij ze je steeds optimaal zullen bijstaan. Het enige verschil is dat de overheid vaak een advocaat aanduidt en je hier dus geen invloed op hebt.

Het voordeel van gesubsidieerde hulp

Pro deo betekent vrij vertaald niks of gratis. Het grote voordeel van een pro deo advocaat is dan ook dat mensen met beperkte financiële middelen toch van optimale juridische bijstand kunnen genieten. Hier zijn wel twee voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moet het om een probleem gaan dat je zelf niet kan oplossen. Verder moet je financiële situatie ook onder een bepaalde inkomensgrens liggen. Voldoe je aan beide voorwaarden, dan zorgt de Nederlandse staat voor gesubsidieerde bijstand. Het enige wat je moet doen is zelf een kleine bijdrage betalen om juridische hulp van hoge kwaliteit te ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.