Stappenplan voor een scheiding

Posted on Posted inUncategorized

Elk huwelijk begint als een soort sprookje, maar helaas lopen deze sprookjes niet altijd goed af. Wanneer de koek op is in je relatie, zit er niks anders op dan te gaan scheiden. Heel verdrietig, maar soms is dit de beste oplossing. Leven met alleen maar ruzies of leven zonder een liefdevolle relatie, daar wordt niemand gelukkig van. Als je gaat scheiden, komen er veel dingen bij kijken. Het volgende stappenplan geeft je wat inzicht in wat er allemaal bij komt kijken.

De beslissing

Als eerste moet natuurlijk de beslissing vallen dat je daadwerkelijk gaat scheiden. Waarschijnlijk gaan hier veel gesprekken met je partner aan vooraf. Als jullie er beide hetzelfde over denken, zal de scheiding geleidelijk tot stand komen. Wanneer de scheiding eenzijdig wordt besloten, zal dit iets meer problemen opleveren. Blijf goed met elkaar in gesprek.

Specialistische hulp

De volgende stap is het inschakelen van professionele hulp. De rechter is degene die het huwelijk kan ontbinden. Het verzoek hiervoor moet ingediend worden door een advocaat. Je kan kiezen voor een eigen advocaat, als jij en je ex-partner niet meer goed samen door een deur kunnen. Als jullie nog wel goed met elkaar kunnen, is een mediator ook een optie. Voor beide personen heb je dan dezelfde hulpverlener. Woon je in de omgeving van de achterhoek is deze mediator in Doetinchem een aanrader.

Bezittingen verdelen

Als alle praktische zaken geregeld zijn, is de volgende stap aangebroken. Jullie moeten de bezittingen verdelen. Waarschijnlijk hebben jullie jarenlang samengewoond, dus hier gaat wel wat tijd inzitten. Naast het verdelen van de bezittingen, moet er ook gekeken worden naar eventuele schulden die een van de partijen misschien wel heeft. Zijn er kinderen in het spel? Hier moet ook een omgangsregeling voor getroffen worden. Gaan jullie voor co-ouderschap of gaan de kinderen slechts het weekend naar vader of moeder? Dat zijn allemaal dingen waar je over na moet denken. Daarnaast komt de alimentatie nog om de hoek kijken. Wie betaalt de alimentatie en hoeveel is dat dan? Wordt er enkel kinderalimentatie betaald of moet er ook partneralimentatie betaald worden? Al deze zaken hoef je gelukkig niet alleen te regelen, want je advocaat of mediator kan je hier uitstekend bij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.