Regels rondom milieuvriendelijk ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een begrip dat al jaren wordt gebruikt maar toch lukt het veel ondernemingen niet. Althans de oplossingen die bedacht worden hebben nog steeds niet genoeg impact om de verwarming van de aarde tegen te gaan. Omdat in veel huidige bedrijfsvoeringen MVO niet als een essentieel onderdeel wordt gezien heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen. Deze regels zijn terug te vinden in de Wet Milieubeheer.

Volgens deze wet heb je als ondernemer de zorgplicht om de nadelige gevolgen van je bedrijfsvoering te beperken of te voorkomen. Een onderdeel van deze wet is dat je energiezuinig moet ondernemen. Wanneer het mogelijk is om energie te besparen ben je verplicht om dit te doen. In de wet zijn vele andere punten opgenomen omtrent milieu zoals: beheer van afvalstoffen en afvalwater, voorkomen van verontreiniging, beperken van geluid,- geur,- of trillinghinder etc.

Milieumanagement

Om constant te voldoen aan al deze regelgeving is het belangrijk om processen op te zetten voor het beheren van de milieuregels binnen de organisatie. Dit wordt ook wel milieumanagement genoemd. Om bedrijven handvaten te bieden voor het opzetten van zo’n dergelijk proces is het ISO 14001 certificaat in het leven geroepen. Door dit certificaat als organisatie te behalen toon je aan dat je aan de internationale standaarden op het gebied van milieumanagement voldoet. In het proces van het behalen dit certificaat wordt je door experts ondersteunt. Zij helpen organisaties om een milieumanagement systeem op een zo goed mogelijke manier te implementeren.

ISO certificaten

De voornaamste reden voor de introductie van ISO certificaten is om bedrijven te helpen en de kwaliteit van producten op de (inter)nationale markten te verbeteren. Het ISO 14001 is dus in het leven geroepen om bedrijven te helpen met het milieu. Een ander voorbeeld van een ISO certificaat is het ISO 9001 certificaat. Het ISO 9001 certificaat wordt gebruikt ter beoordeling of een organisatie in staat is te voldoen aan de internationale eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement.

Het implementeren van zo’n ISO certificaat is een intensief proces. Eenmaal geïmplementeerd zal de ISO 14001 organisaties helpen om op een gecontroleerde wijze te groeien waarbij het milieu niet wordt beschadigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.