Is mijn uitvinding uniek?

Wauw, na flink wat onderzoek, gepuzzel en creativiteit heb je een nieuw product ontwikkelt. Je hebt een naar jouw inziens een bijzondere uitvinding gedaan, al ben je benieuwd of er niet ergens een andere genie rondloopt die al eerder eenzelfde product heeft bedacht. Voordat je investeringen doet in het ontwikkelen van je product en het op de markt brengen van je uitvinding, is het belangrijk om na te gaan of je uitvinding wel uniek is.

Zelf op onderzoek uitgaan

Om te ontdekken wat de unieke waarde van je product is, kun je zelf aan de slag gaan. Bedenk voordat je begint met je onderzoek hoe jouw product het probleem oplost. Overigens raden we aan om dit onderzoek te starten vóórdat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de ontwikkeling van je product. Zo voorkom je teleurstelling wanneer uiteindelijk blijkt dat jouw product allang aan de andere kant van de wereld in een loods, vrachtwagen of winkel ligt. Dit onderzoek kun je gewoon uitvoeren op het internet, maar denk ook aan onderzoek in boeken, wetenschappelijke tijdschriften en octrooiliteratuur.

Hulp bij het doen van onderzoek

Hoewel je door de bovenstaande stappen al aardig wat informatie kunt verzamelen over de waarschijnlijke unieke waarde van je product, kost het veel tijd om je in de nodige documenten te verdiepen. Tevens zul je hier en daar wat expertise missen om het onderzoek tot in de puntjes te kunnen uitvoeren. Het uitbesteden van dit onderzoek aan een octrooibureau kan je dan helpen.

Yes, mijn uitvinding is uniek!

Blijkt na deskundig octrooionderzoek dat je uitvinding uniek is. Dan is het aanvragen van een octrooi of patent de volgende stap. Hiermee blijft je product beschermt. Wanneer iemand in de toekomst een gelijke uitvinding doet, houd jij de volledige vrijheid van handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.