Rechtsbijstandverzekering: afsluiten of niet?

De rechtsbijstandverzekering is een veel afgesloten, maar niet verplichte verzekering. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd tegen kosten die komen kijken bij een juridisch proces. In veel gevallen beperkt de noodzaak zich echter tot juridisch advies of het contact met een andere verzekeraar/claimer. De vraag rest: is het nodig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, of is het de kosten niet waard?

Kosten gerechtelijk proces

Voorop  gesteld: de kosten van een rechtszaak zijn hoog, erg hoog. Een advocaat kost erg veel geld en de rechtszaak op zich is ook duur. Bij een ongelijk de verliezer bovendien opgelegd worden de kosten van de winnaar te betalen. Op deze manier kunnen de kosten eenvoudig in de duizenden tot vele tienduizenden euro’s lopen. Vanzelfsprekend is het in dergelijke gevallen handig om een rechtsbijstand verzekering te hebben.

Kans op rechtszaak

Een kanttekening is dat men maar zelden in een rechtszaak terecht komt, veel mensen misschien zelfs nooit. Bovendien worden veel zaken al opgelost voordat het tot een rechtszaak moet komen. Dit maakt een rechtsbijstandverzekering erg duur, omdat er wel maandelijks premie wordt betaald.

Komt het niet tot een rechtszaak bij een conflict, dan is dit vaak vanwege het komen tot een schikking: de twee partijen hebben het probleem onderling opgelost. Een belangrijk punt is dat dit echter vaak onder begeleiding van een rechtspersoon gaat, zoals een juridisch adviseur of advocaat. Met een rechtsbijstandverzekering is dit een advocaat van de verzekeraar en zijn er dus geen kosten verbonden aan het advies.

Rechtsbijstandverzekering: misschien toch handig

Met een rechtsbijstandverzekering kan in veel gevallen ook vrijblijvend advies gevraagd worden bij de verzekeraar. Dit is erg handig bij (dreigende) conflicten. Hoewel je aan een rechtsbijstandverzekering toch snel € 100,00 per jaar kwijt bent, kan het een hoop zekerheid bieden en u bovendien geruststellen.

Moet op iedere cent gepast worden, dan hebben andere verzekeringen misschien de voorkeur. Maar is € 100,00 per jaar niet moeilijk om op te brengen, dan is een rechtsbijstandverzekering absoluut aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.