Auteursrechtschending: dit kunt u doen

 

Pen to Paper via Flickr.com
Pen to Paper via Flickr.com

Het auteursrecht (Engels: copyright) is een recht dat de maker van een werk heeft over het gemaakte werk. Auteursrecht bestaat zodra het werk (bijvoorbeeld een tekst, foto, film of tekening) gemaakt is en hoeft niet aangevraagd te worden. Het auteursrecht wordt geschonden wanneer iemand anders dan de maker van het werk dit werk openbaar verspreidt of gebruikt, zonder nadrukkelijke toestemming van de maker. Een rechthebbende kan iemand die inbreuk maakt op zijn auteursrecht hiervoor aanklagen.

Uitzonderingen op het auteursrecht

Hoewel de maker van een werk de rechthebbende is en mag bepalen wat er gebeurt met het werk, mogen anderen onder enkele voorwaarden gebruik maken van het werk. Zo is het anderen toegestaan om uit een tekst delen te citeren waarop auteursrecht berust, mits duidelijk is dat deze tekst door een ander geschreven is. Ook mag werk gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden en eigen gebruik binnen de huiselijke kring. De definitie van de huiselijke kring is hierin vrij strikt omschreven: directe familie en naaste vrienden. Dit betekent dat gebruik van een werk op een vereniging of bij een bedrijf niet toegestaan is.

Auteursrechtschending voorkomen

Het is niet mogelijk om een schending van uw auteursrecht volledig te voorkomen. Veel rechthebbenden kiezen ervoor een auteursrechtlogo te plaatsen bij hun werk (©). Hoewel dit logo geen garantie biedt dat niemand het auteursrecht schendt, waarschuwt het anderen dat er een auteursrecht berust op het getoonde werk.

Optreden tegen auteursrechtschending

Waarschuwingsbrief
Komt u erachter dat uw auteursrecht geschonden is, dan zijn er verschillende stappen die ondernomen kunnen worden. De minst verstrekkende maatregel is het versturen van een waarschuwingsbrief naar de persoon of het bedrijf dat uw rechten schendt. In deze brief wordt de schender opgeroepen om de schending per direct te staken. Meestal wordt in deze brief gewaarschuwd dat gerechtelijke stappen worden ondernomen wanneer de schending niet gestaakt wordt. In veel gevallen is een brief voldoende om de zaak op te lossen. Soms moet bij een auteursrechtschending overgegaan worden tot een rechtszaak.

Kort geding
Wordt er geen gehoor gegeven aan de brief, dan kan een kort geding worden aangespannen. Het is ten zeerste aan te raden hiervoor een advocaat in de arm te nemen. Tijdens een kort geding wordt de zaak oppervlakkig besproken en komt de rechter tot een voorlopig oordeel over de zaak. Wordt u in het gelijk gesteld, dan kan de schender van het auteursrecht een dwangsom worden opgelegd. In principe kan er nog geen (volledige) schadevergoeding worden geclaimd bij een kort geding.

Bodemprocedure
Op een kort geding dient een bodemprocedure te volgen. Bij een bodemprocedure wordt de zaak tot in detail uitgezocht. Bij een bodemprocedure kan een schadevergoeding geëist worden als gevolg van verloren inkomsten of een andere vorm van schade door de auteursrechtschending.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.