De risico’s van procederen

Als je een proces start tegen iemand of een bedrijf, dan kleven er natuurlijk altijd kosten aan vast. Aan procederen zitten een aantal risico’s en dat wordt vaak vergeten. In het heetst van de strijd kun je wel denken dat je gelijk gaat krijgen maar dikwijls is dit niet het geval en dan heeft het proces je waarschijnlijk meer gekost dan dat je lief is. Zelfs als je denkt in je recht te staan kan je vordering afgewezen worden en dan zit je met de gebakken peren, want je hebt wel proceskosten moeten betalen aan je mogelijke advocaat of gemachtigde. Daarnaast kan het zo zijn dat de wederpartij ook nog de proceskosten op jou kan verhalen of misschien wordt je zelfs hiervoor veroordeelt door de rechter. Bij heel veel Nederlanders is niet duidelijk welke kosten allemaal vergoedt worden als je een procedure wint, al wil het niet altijd zeggen dat je wint. De kosten die in principe vergoedt worden als je de procedure wint zijn:

  • De kosten voor betekening van de dagvaarding
  • De kosten die samenhangen met gelegde beslagen
  • De kosten van een deskundige

Zoals je leest zijn de kosten voor de Advocaat hier niet bij inbegrepen. De advocaatkosten worden vrijwel nooit volledig vergoedt. Als het een intellectuele eigendomszaken betreft, zoals een geschil over handelsnaam of een merkrecht dan worden de advocaatkosten wel volledig vergoedt. Daarnaast wil het niet zo zijn dat wanneer je de juridische bijstand erbij betrekt alle kosten worden vergoedt dit gaat aan de hand van een staffel. De hoogte van de proceskosten hangt af van meerdere zaken. De zaken die hier betrekking op hebben zijn:

  • Hoogte van de vordering
  • Aantal proceshandelingen dat is verricht
  •  Type proceshandeling dat is verricht

In principe moet je er vanuit gaan dat een procedure altijd kosten met zich meebrengt. Denk dus goed na voordat je een procedure start, want wellicht verlies je en dan ben je verder van huis dan voordat je de procedure bent gestart.

Voor meer informatie, check deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.