Hoe belangrijk is kredietverzekering?

Posted on Posted inUncategorized

Free photos of Shaking hands

Heb je een onderneming en lever je producten of diensten op rekening aan zakelijke klanten? Dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je uitstaande facturen worden betaald. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat een grotere debiteur plotseling failliet wordt verklaard en daardoor niet meer zijn openstaande facturen kan betalen. Hier helpt een kredietverzekering bij. Met een kredietverzekering ben je ingedekt tegen onvoorziene kosten. De verzekeraar zorgt ervoor dat jouw onderneming de uitstaande facturen of debiteuren hoe dan ook uitbetaald krijgt. Als je klanten bijvoorbeeld je facturen niet hebben betaald door een faillissement, dan krijg je geld van de kredietverzekeraar.  Vaak wordt er gedacht dat een kredietverzekering alleen interessant is voor de grotere bedrijven. Maar de omvang van het bedrijf is niet belangrijk. Als je bijvoorbeeld in een branche werkt waar grote bestellingen worden geplaatst met relatief lage winstmarges, haalt een kredietverzekering een hoop onzekerheid weg. Hierdoor hou je je bedrijf rendabel en loop je als ondernemer dus veel minder risico. Lees verder voor meer informatie over kredietverzekeringen en kredietwaardigheid. 

Kredietverzekering

Een kredietverzekering wordt ook wel een debiteurenverzekering genoemd, omdat het een ondersteunend onderdeel is van het debiteurenbeheer. Maar hoe werkt een krediet- of debiteurenverzekering? Als ondernemer betaal je een premie over je behaalde omzet aan de verzekeraar. Heeft een klant jouw openstaande factuur niet betaald? Dan betaalt de verzekeringsmaatschappij de factuur uit. De maatschappij neemt daarnaast de vordering over en probeert vervolgens zelf om het geld van de klant te krijgen.  Er zijn verschillende soorten kredietverzekeringen. Een verzekering per transactie kan worden afgesloten als je af en toe een groot bedrag ontvangt van een klant. Een verzekering per debiteur sluit je af als je regelmatig grote bedragen van een klant ontvangt. Een kredietverzekering per land sluit je af als je voornamelijk zaken doet met een of enkele landen. Tot slot een omzetverzekering. Dit is de meest uitgebreide kredietverzekering en hiermee verzeker je je hele omzet tegen niet-betalende klanten.

Kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is een term die vaak voorbij komt als het gaat over leningen. Maar wat betekent het? Als bedrijf ben je kredietwaardig als je je eigen rekeningen kan betalen en je dit ook echt doet. Banken en andere financiers willen uiteraard alleen geld verstrekken aan bedrijven die financieel gezond zijn. Verder speelt kredietwaardigheid ook een rol bij het doen van zaken, waar het in dit artikel om gaat. Voordat je met een (nieuwe) klantrelatie in zee gaat, is het goed om te weten of deze potentiële klant wel kredietwaardig is. Ook is het belangrijk om te weten of de huidige klanten kredietwaardig blijven, om wanbetalingen te voorkomen. 

Hoe wordt kredietwaardigheid bepaald?

Door te kijken naar de financiële situatie van de potentiële of huidige klant kan je de kredietwaardigheid beoordelen. Jaarrekeningen geven een goed inzicht in de financiële situatie van de klant en zijn daarom een belangrijke bron voor het inschatten van debiteurenrisico’s. Aan de hand van een jaarrekening kun jij of jouw kredietverzekeraar de kengetallen berekenen.  Het kengetal liquiditeit geeft informatie over het vermogen van de klant om op een korte termijn aan de verplichtingen te doen. Bijvoorbeeld of de klant jou en andere crediteuren op tijd kan betalen. De solvabiliteit geeft aan of de klant in staat is om aan alle langetermijn financiële verplichtingen te betalen. De rentabiliteit geeft aan hoeveel winst er met het geïnvesteerde vermogen is behaald. Dit geeft een goed beeld van de winstgevendheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.