Wat is een BV?

Wanneer je een BV opricht, is het belangrijk om te weten wat deze voor jou kan betekenen. Een BV is een rechtspersoon die afgescheiden is van jou als privépersoon. Dit houdt in dat je niet aansprakelijk bent voor de schulden van je BV. Daarnaast biedt een BV fiscale voordelen. De winst van je BV wordt belast met de corporatiebelasting en niet met de inkomstenbelasting. Dit kan ervoor zorgen dat je minder belasting betaalt dan wanneer je de winst uitkeert aan jezelf als privépersoon.

Voordelen van een BV

Wat zijn de voordelen van een BV? Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

-Een BV is een ideale rechtsvorm voor ondernemingen die groeien. Het aandelenkapitaal is flexibel en kan makkelijk worden uitgebreid.

-De aansprakelijkheid van de aandeelhouders is beperkt tot het bedrag dat zij hebben ingestort in de BV. Dit maakt de BV aantrekkelijk voor ondernemers met een hoog risico.

-De winst van een BV is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat de onderneming minder belasting hoeft te betalen over haar winst.

-Een BV kan gemakkelijk gefinancierd worden door banken en andere financiële instellingen. Dit komt doordat de aandelenhouders hun aandelen in de BV kunnen verhandelen en daardoor snel geld kunnen opnemen uit de BV.

Nadelen van een BV

Als je een BV opricht, ben je verantwoordelijk voor alle schulden van de BV. Dit kan een groot nadeel zijn, want als de BV in financiële problemen komt, ben je ook persoonlijk aansprakelijk. Daarnaast is het opzetten en onderhouden van een BV erg kostbaar. Je moet bijvoorbeeld jaarlijks een aantal verplichte aangiften doen bij de Kamer van Koophandel en je moet een accountant inschakelen om je jaarcijfers te controleren. Als je niet voldoende geld hebt om deze kosten te betalen, kan het opzetten van een BV nadelig voor je zijn. Denk ook goed na over een hypotheek bij eigen BV. Lees hier meer daarover.

Wat zijn de kosten van een BV?

U kunt ervoor kiezen om een BV op te richten voor uw hypotheek. Dit is echter niet gratis. De kosten van een BV zijn onder andere:

– De notaris: u heeft een notaris nodig om de BV op te richten. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de notaris, maar kunnen oplopen tot €1.500,-

– De accountant: voor het opstellen van jaarcijfers moet u een accountant inschakelen. Deze kosten zijn ongeveer €1.000 per jaar.

– Kamer van Koophandel: om uw BV in te schrijven bij de Kamer van Koophandel betaalt u ongeveer €250,-

Als u ervoor kiest om een BV op te richten voor uw hypotheek, dient u dus rekening te houden met extra kosten. Het kan voordelig zijn om deze kosten in mindering te laten brengen op de hypotheekrente of aflossing, maar overleg hierover altijd met uw bank of adviseur.

Alternatieven voor een BV

Als je een BV hebt, kun je ervoor kiezen om geld te lenen van een bank of van een andere investeerder. Je moet dan wel aan de voorwaarden van die partij voldoen. Als je bijvoorbeeld geld wilt lenen van een bank, moet je minimaal 18 jaar zijn en een Nederlands adres hebben. Ook moet je over meer dan 12 maanden inkomsten uit je bedrijf hebben. Als je aan al die voorwaarden voldoet, kun je geld lenen met een rente van ongeveer 4%.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.