Interesse voor een baan in de overheid, dat kan op deze manier

brown wooden chairs on blue and brown wooden floor

Er is tegenwoordig genoeg leuk werk te vinden als je maar goed zoekt. De ene doet liever fabriek werk of werkt in de zorg, terwijl een ander toch liever gaat voor een baan in de overheid. Een baan in de overheid betekent zeker niet dat je altijd maar kantoorwerk krijgt, er zijn misschien nog wel veel meer mogelijkheden dan dat je in eerste instantie zou denken. Het is misschien eens goed om een aantal vacatures van de overheid te bekijken en te kijken of jij kans zou maken, de nodige persoonlijke kwaliteiten bezit en of jij de benodigde opleidingen in je broekzak hebt. Anders zou je ook kunnen kijken naar opleidingen Rijksoverheid om een toekomst bij de overheid te kunnen vergroten. 

Waar solliciteren

Wanneer jij besloten hebt dat jij een ambtenaar zou willen worden, oftewel iemand die in dienst is voor de overheid, dan ga je natuurlijk op zoek naar de functie die jou op het lijf geschreven staat. Je bent in het verleden waarschijnlijk al meerdere vacaturesites afgegaan, maar daar vindt je minimaal werk in de overheid, behalve wanneer je in dienst zou gaan als uitzendkracht, maar ook dan zijn de vacatures schaars. Wanneer je op Google aangeeft dat je vacatures van de overheid zoekt, kom je op hele andere sites dan dat je voorheen waarschijnlijk bezocht hebt. Deze sites focussen zich namelijk op het aanbod van werk van de overheid. Zo heb jij alles wat je zoekt bij elkaar en is dit een stuk overzichtelijker dan al die andere vacaturesites waar jij vaak net niet vindt wat je zoekt. 

Hoe kun je solliciteren? 

Als jij een of meerdere vacatures gevonden hebt die jou aanspreken en jij bereid bent om de gok te wagen, is het tijd om te solliciteren. Voor vacatures die rechtstreeks van de overheid komen, wordt je naar een andere pagina doorgestuurd waar je al je gegevens in kunt vullen, zoals je naam, adres, woonplaats en contactgegevens en waar je vervolgens jouw curriculum vitae als bijlage kunt toevoegen en waar je eventueel je motivatiebrief zou kunnen uploaden. Dit is niet altijd verplicht, maar jouw sollicitatie zal meestal als een van de eersten afvallen wanneer je geen motivatiebrief schrijft. Steek er daarom even wat werk in en vaak kun je grote delen van je motivatiebrief opnieuw gebruiken bij het schrijven van motivatiebrieven voor andere bedrijven. 

Waar moet je aan voldoen?

De eisen zijn voor iedere vacature natuurlijk anders, maar voor veel vooral administratieve functies heb je minimaal een hbo-diploma nodig. Soms is het zelfs nog nodig om een master te halen. Zo’n rijksoverheid opleiding is gericht op bepaalde vacatures. Dus wanneer jij een vacature op de site ziet die jou enorm aanspreekt, maar je wordt niet gekozen omdat je niet aan alle eisen voldoet, zou je er voor kunnen kiezen om een Rijksoverheid opleiding te gaan doen. Dit is ook een goede toevoeging voor je cv en dan zullen er vast nog meer deuren voor je open gaan. Wanneer je geen extra diploma’s hebt of je hebt helemaal geen diploma’s behaald na je middelbare schooltijd, ook dan zou je op bepaalde functies kunnen solliciteren. Dit zijn dan geen topfuncties, maar wie weet zien zij dat jij capabel genoeg bent om door te kunnen groeien en je alsnog op de plek terecht komt waar jij graag wil zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.