Alles over het BRL 9500 certificaat voor energieadvisering

vrouw met mobiel die gaat over energieadvisering

Tegenwoordig is het erg belangrijk om energie te besparen en om over duurzaamheid na te denken. Het is belangrijk om energiezuinig te zijn. Voor veel gebouwen valt er nog winst te behalen op het gebied van energiebesparing. Als je een bedrijf hebt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je een bedrijf hebt die zich bezighoudt met het geven van advies over energieprestaties, dan is een een  BRL 9500 certificaat gewenst; dit is een certificering die wettelijk verplicht is. Dit is voornamelijk het geval bij het opstellen van energieprestatie-rapporten. Wil je meer weten over de eisen en aanvraag van dit certificaat? In deze tekst kun je hier meer over lezen. 

Verbeteren van energieprestaties

De overheid heeft eisen voor energieprestaties opgesteld waar panden aan moeten voldoen. Een energieadviseur helpt bedrijven om aan deze eisen te voldoen. Hierbij is het BRL 9500 certificaat verplicht. Dit is het geval wanneer er een energieprestatie rapport moet worden opgesteld, wat alleen door EP-adviseurs mag worden gedaan. In welke gevallen wordt er een dergelijk rapport opgesteld? Dit kan bijvoorbeeld voor een vergunningsaanvraag voor bouw of renovatie zijn. Ook bij de oplevering van nieuwe of bestaande woningen of utiliteitsgebouwen kan dit het geval zijn. 

Wanneer in aanmerking voor een certificering?

Wanneer jouw bedrijf zich bezighoudt met energieprestaties, dan kan het worden gecertificeerd met een BRL 9500. Dit is wettelijk verplicht, dus goed om hier rekening mee te houden. Daarnaast is het goed om dit certificaat in huis te halen, want dit laat zien dat je de juiste kennis in huis hebt. Ook is het zo dat niet alleen het bedrijf dit certificaat moet hebben, maar de adviseur zelf ook. Zo moet de adviseur vakbekwaam worden en blijven, voordat hij aan de slag kan met het maken van energieprestatie-rapporten. 

De stappen die moeten worden gezet

Voordat je het BRL 9500 certificaat krijgt, moet je een aantal stappen ondernemen. Eerst moet je een kwaliteitshandboek opstellen en een landelijk examen afleggen. Daarna moet je een offerte aanvragen voor de certificering en het kwaliteitshandboek opsturen. Uiteindelijk moet er nog een toelatingsonderzoek worden gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.