Het proces na letselschade, welke opties zijn er?

Zwarte Vrouw Die Met Documenten In Bureau Werkt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kunnen de gevolgen groot zijn. De nasleep kan soms wel jaren duren. In sommige gevallen is er sprake van letselschade. Wat moet je daar over weten? En wat kun je er mee doen? We zetten het voor je op een rijtje. 

Wat is letselschade?

Onder letselschade verstaan we alle lichamelijke verwondingen en psychische problemen die iemand heeft opgelopen na een ongeval. Dat kan een verkeersongeval zijn, maar ook een bedrijfsongeval of medische fout. De persoon met schade kan de veroorzaker vragen om deze schade te vergoeden. Dat is wordt letselschadevergoeding genoemd. 

Letselschade na een verkeersongeval

In het geval van een verkeersongeluk is het belangrijk dat iemand aansprakelijk wordt gesteld. Het is daarom aan te raden om de politie een proces-verbaal te laten maken. In het proces-verbaal wordt een beschrijving van de situatie gemaakt met alle feiten en omstandigheden en alle verrichtingen van de betrokken personen.  

Letselschade na een bedrijfsongeval

Wanneer een ongeluk tijdens werktijd op de werkvloer gebeurt, dan is er sprake van een bedrijfsongeval. Meestal is de werkgever hiervoor aansprakelijk en kan de werknemer een schadevergoeding claimen. De hoogte van de letselschade is in zo’n geval afhankelijk van de ernst van de situatie en de duur van het letsel. 

Hoe verloopt de afhandeling van de letselschade?

Een schaderegelingsproces verloopt niet volgens vaste regels. En er zijn ook geen wettelijke vaste bedragen voor vergoedingen geregeld. Meestal wordt de schade in onderling overleg geregeld tussen de (belangenbehartiger van) het slachtoffer en de veroorzaker of de verzekeraar daarvan.  

Voor het afhandelen van een schade is het daarom verstandig een belangenbehartiger in te schakelen. Deze kan de tegenpartij aansprakelijk stellen, de schadevergoeding (laten) berekenen en alle contacten verder afwikkelen. In sommige gevallen wordt er zelfs al een voorschot op het smartengeld uitbetaald.  

Bron: https://www.deletselschadehelpdesk.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.