Het verschil tussen een echtscheidingsadvocaat en een mediator

person holding gold wedding band

Bij een scheiding aanvragen komen veel verschillende zaken aan bod. Een echtscheiding regelen is een hoop regelwerk waarbij conflicten kunnen ontstaan wanneer er sprake is van verschillende standpunten. Een echtscheidingsadvocaat en een mediator gaan op verschillende manieren te werk tijdens dit proces. De eerste zal je vertegenwoordigen tijdens het scheidingsproces, terwijl de mediator je zal begeleiden. Begeleiding houdt in dat de mediator met beide partijen om de tafel gaat zitten en advies geeft. Dit betreft zaken als de echtscheiding regelen en de eventuele uitkomsten wanneer jullie de scheiding naar de rechtbank brengen. Daarbij zal de mediator zijn mening geven over een rechtvaardige verdeling van de zaken bij de scheiding. Een advocaat echtscheiding daarentegen kan maar één persoon vertegenwoordigen en zal meer een pleitbezorger zijn dan een bemiddelaar. Hij zal proberen de beste deal voor je te krijgen en hiervoor te onderhandelen.

De mediator

Een mediator, ofwel bemiddelaar, zal altijd neutraal zijn en proberen oplossingen te vinden waar beide partijen tevreden mee zijn. Hij zal een realistisch advies geven over de uitkomsten van beide standpunten, zal kijken waar eventueel water bij de wijn gedaan kan worden en zal proberen om een vreedzame oplossing te bereiken.

Voor mediators bestaan geen echte normen die bepalen hoe iemand een mediator wordt. Mediators kunnen bijvoorbeeld psychologen zijn die echtscheidingsbemiddeling erbij doen als apart onderdeel van hun praktijk. Wees je er van bewust dat de meeste mediators niet altijd even goed op de hoogte zijn van de wetten, zoals advocaten.

De advocaat

De advocaat echtscheiding zal een extreem standpunt aannemen en alleen opkomen voor één persoon tijdens de scheiding. Een advocaat zal niet op zoek gaan naar een compromis waar beide partijen tevreden mee zijn, maar zal proberen zijn klant de zaak te laten winnen.

Voor advocaten bestaan er wel vaste normen waar zij zich aan moeten houden wanneer ze werkzaam zijn in een scheidingsprocedure. Advocaten hebben rechten gestudeerd en hebben een vergunning om werkzaam te mogen zijn. In tegenstelling tot veel mediators zijn advocaten vaak al jaren werkzaam in dergelijke processen en hebben al talloze keren voor de rechtbank gestaan.

De overeenkomsten

Zowel de mediator als de advocaat zal je zaak voor elkaar krijgen. De uitkomsten zullen echter kunnen verschillen. Beiden zullen je helpen bij het onderhandelen van je zaak, het opstellen van de nodige overeenkomsten en het verwerken van de scheiding.

De verschillen

De scheiding aanvragen zal altijd veel kosten met zich meebrengen. Het prijskaartje zal echter erg verschillen tussen mediators en advocaten. Advocaten vragen over het algemeen veel meer dan de gemiddelde mediator. Voor wie de kosten van de procedure een prioriteit zijn, zal een mediator altijd de beste optie zijn.

Daarbij duurt een scheiding met advocaten over het algemeen veel langer dan een scheiding met bemiddeling. Eén van de redenen voor dit verschil is het verschil in communicatie. Wanneer beide partijen een advocaat hebben en er een bericht naar de andere kant overgebracht moet worden, moet er eerst met de advocaat gepraat worden. Vervolgens moet deze een brief opstellen om het bericht naar de andere partij over te brengen. De andere advocaat zal de brief beoordelen, het geval met je partner bespreken en uiteindelijk bespreekt je partner dit met zijn of haar eigen advocaat. Vaak duurt een scheiding met advocaten vijf keer zo lang als een bemiddelde scheiding. Bij een echtscheiding mediation heb je misschien één tot enkele sessies nodig waarbij jullie alledrie aan tafel zitten om tot een overeenkomst te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.