Betalen van voorschotten bij letselschade

Direct na een ongeval kan al letselschade ontstaan die moet worden vergoed. Iemand kan bijvoorbeeld door het letsel niet werken en geen geld meer verdienen, dan moet er wel zo snel mogelijk een voorschot worden aangevraagd en betaald. maar, hoe werkt dat nou eigenlijk, dat aanvragen van een voorschot? En wanneer is iets een voorschot en een voorschot op wat? Dat wordt in deze blog uitgelegd door mr. T. Ridder, directeur/jurist bij Ridder Letselschade.

Een voorschot bij letselschade is een voorschot op de uiteindelijke schadevergoeding die iemand gaat ontvangen. Dat moment kan soms jaren duren, want de meeste letselschadedossiers worden namelijk pas afgesloten als er een stabiele situatie is ontstaan, zowel wat betreft het letsel, als wat betreft het werk en inkomen. Als het goed zou zijn, zou op dat moment alle schade uit het verleden al via voorschotten vergoed zijn. De schade die betaald zou moeten worden als er blijvend letsel is, zou dan nog in een zogenaamde slotbetaling moeten worden vergoed.

Zo’n feestje is het meestal niet, want verzekeringsmaatschappijen zijn heel zuinig met het betalen van voorschotten, omdat ze altijd te bang zijn teveel te betalen. Dat zal u niet onbekend in de orden klinken. In de 25 jaar dat ik dit vak beoefen, heb ik nog nooit gezien dat bij de afsluiting van een dossier, alle schade tot op dat moment (dat heet de verschenen schade) was betaald via voorschotten.

Op grond van de GBL moet er tijdig worden ‘bevoorschot’ wat dus eigenlijk betekent dat er moet worden betaald voordat de schade zich voordoet. Dat gebeurt eigenlijk nooit, meestal is het eerst betalen uit eigen zak en daarna smeken om een ‘voorschot’, wat dan dus in feite een ‘naschot’ is. Van belang is om de schade zo snel mogelijk medisch en juridisch te onderbouwen en met schadestukken te bewijzen en dan vervolgens druk blijven houden op de verzekeraar.

Eerste hulp bij schade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.