vastgoedrecht

Wat is vastgoedrecht?

Vastgoedrecht is het overkoepelende recht van alles dat te maken heeft met onroerend goed. Hierbij kun je denken aan juridische aspecten van projectontwikkeling, verkoop, koop, huur en verhuur. Maar ook zaken zoals het bouwrecht valt onder het vastgoedrecht. Juridische expertise wordt daarom ook steeds belangrijker. Dit is mede omdat de met vastgoed verband houdende belangen steeds groter en groter worden. De risico’s nemen namelijk toe en de juridische vragen waarmee steeds meer mensen te maken krijgen worden moeilijker te begrijpen. Zo hebben projectontwikkelaars, eigenaren, aanemers, beleggers, beheerder, overheden en woningcorporaties allemaal hun eigen belangen. Daarnaast bestaat vastgoedrecht uit heel veel diverse regels en wetten die heel vaak veranderen.

Een voorbeeld

Om beter te begrijpen wat vastgoedrecht nou precies inhoudt volgt er een voorbeeld uit de praktijk. Zo kan het zo zijn dat een vastgoedbeleggingsmaatschappij een aannemer inschakelt om een nieuwe fundering te maken. Als het pand goed verbouwd wordt word het vervolgens opgesplitst in twee appartementen. Een paar van deze appartementen werden al voor de voltooiing van de verbouwing en de splitsing verkocht. Op het moment dat de aannemer niet betaald werd heeft deze gelijk het werk neergelegd en is er namens de aannemer een retentierecht uitgeoefend en ook heeft hij beslag gelegd op andere bezittingen van de vastgoedbeleggingsmaatschappij. Omdat de hypotheekverstrekker van de vastgoedbeleggingsmaatschappij zich geconfronteerd voelde met een situatie waarin verkoop aan de kopers in gevaar kwam koos hij ervoor om advocaten in te schakelen welke hem zo van goed advies kunnen voorzien.

Waar kunnen advocaten je mee helpen

Onder vastgoedrecht kunnen advocaten je op verschillende manieren bijstaan. Zo kunnen deze helpen bij het voeren van onderhandelingen, bij het opmaken van contracten of het controleren hiervan maar ook wanneer je van mening bent dat je contractpartij zich niet aan de verplichtingen voldoet en deze partij alsnog tot nakoming van deze verplichtingen wilt dwingen dan kan een advocaat hierbij helpen. Ook wanneer je aansprakelijk wordt gesteld of wanneer je een partij aansprakelijk wilt stellen, wanneer je een vergunningsaanvraag moet doen of wanneer een aanvraag is afgewezen kun je een advocaat inschakelen. Maar er zijn nog meer gelegenheden zo kan je ook een advocaat inschakelen bij het aangaan van een huurovereenkomst of andere huurrecht gerelateerde zaken ook wanneer je huurder niet betaald of bij aanspraak op bouwkundige garanties. tenslotte kun je ook altijd hulp vragen bij geschillen over erfpacht.  Kortom er zijn heel veel zaken waarbij je de hulp kunt inschakelen van een advocaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.